Futbolun Yüzü Kızardı..!    Pele'nin hayatı    Hüseyin Göçek dosyası..!    Umut Bulut'un Schalke'ye Attığı Gol    Taci Kalkavan     Can Bravo    Sıla    Haftanın Analizi    Looking for istanbul    Adnan Polat şike soruşturması     Aziz Yıldırım şike soruşturması     Semih Kaya     Galatasaray - Real Madrid     Bilerek kar gördüler    Hikmet Karaman     İzmir Saat Kulesi     Faceden Kaçış Yok    Esaretin Bedeli     Morgon Freeman    Yoksulluk   

13 Mart 2012 Salı

KPSS 2012 GÜNCEL BİLGİLER


1 Ocak 2012

İran Atom Enerjisi Kurumu’nun internet sitesinde yer alan açıklamada, İran yapımı ilk nükleer yakıt çubuğunun Tahran’ın nükleer araştırma reaktörünün çekirdeğine yerleştirildiği belirtildi.

ABD Bilgisayar Acil Durum Hazırlık Takımı (US-CERT) bu hafta yaptığı bir uyarıda WPS sisteminde bulunan bir açık dolayısı ile saldırganların kablosuz ağ şifrenizi ele geçirebileceğini bildirdi.

Daha önce yürürlüğe girmesi ertelenen Genel Sağlık Sigortası (GSS), bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

ABD’nin saygın Foreign Policy dergisi 2025 yılının dünyasının nasıl olacağını hayal etti. Uzmanlar bireyin ve STK’ların önem kazandığı ancak savaş ihtimalinin devam ettiği bir dünya tahayyül ediyor.
Dergiye göre 2025 yılında BM Güvenlik Konseyi’nin aralarında Türkiye’nin de olduğu 30 üyesi olacak. Birçok bağımsız ülke bölgesel ortaklıklar yaparak etkisini artıracak.

Küresel krizde Türkiye'nin büyümesinde önemli rol oynayan finans sektörü, Euro krizine ve içeride alınan önlemlere rağmen 2011'de büyümesini sürdürdü. Bankaların aktifleri 1.2, finans sektörünün toplam büyüklüğü 1.5 trilyon lirayı aştı. Bankacılık sektörünü 2012'de yurtdışı fonlamada bazı sıkıntılar bekliyor.

Altın, yılın yatırım şampiyonu oldu.GÖZLERİN Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin borç sorununda olduğu 2011'de altın dünyada ve Türkiye'de en yüksek getiri sağlayan yatırım aracı olarak yıla damgasını vurdu. Türkiye'de geçen yılbaşında altına yatırım yapanlar yıl sonunda yüzde 36.9 getiriye sahip olurken, ikinci sırada yüzde 22 getiri ile dolar yer aldı.

Kazakistan, Rusya ve Belarus Devlet Başkanlarının 19 Aralık'ta Moskova'da Kremlin Sarayı'nda bir araya gelerek imza attıkları üç ülke arasında 1 Ocak 2010 tarihinde kurulan Gümrük Birliği'nin 1 Ocak 2012 itibarıyla ''Tek ekonomik bölge'' haline gelmesine dair anlaşma bugün yürürlüğe girdi. Avrasya Birliği fikrinin hayata geçirilmesi için, 19 Aralık 2010'da Kremlin Sarayı'nda, Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi olarak adlandırılan toplantı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev ve Beyaz Rusya (Belarus) Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun katılımı ile yapılmıştı.

2 Ocak 2012

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kamuoyunda İntibak Yasası olarak bilinen taslağın ve Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanun Tasarısı taslağının Bakanlar Kurulunda kabul edilerek imza altına alındığını bildirdi.

Benzine en yüksek vergide ilk dörde girdik.
AB ülkeleri arasında Hollanda, yüzde 61,1 ile benzinde en fazla vergi yüküne (KDV ve ÖTV toplamı) sahip ülke konumunda bulunuyor. Hollanda'yı yüzde 60,2 ile Yunanistan ve İngiltere izliyor. Türkiye'de ise 1 litre benzinin satış fiyatı içerisindeki toplam vergi yükü yüzde 60,1 seviyesinde bulunuyor.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığına atanan İbrahim Turhan, görevi Hüseyin Erkan'dan devraldı.

İhracat 2011'de yüzde 18.2 artışla 134.6 milyar dolar oldu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin 2011 yılı ihracatı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 18,17 artışla 134 milyar 571 milyon 338 bin dolar olarak gerçekleşti.

ABD'li otomobil üreticisi General Motors (GM), ABD'deki 4 bin 296 adet Chevrolet Sonic marka aracını geri çağıracak.

Babasının ölümünün ardından Kuzey Kore'nin lideri ilan edilen Kim Jong Un, zaman kaybetmeden iş başına geçti. Babası Kim Jong Il'in hayattayken sık sık düzenlediği ziyaretlerden birini gerçekleştiren Kim Jong Un, askeri bir garnizonu teftiş etti.

Ermeni soykırımı iddialarını suç sayan yasa teklifinin Fransa'da senatoda kabul edilmemesi için Ankara harekete geçmeye hazırlanıyor. Geri çağırılan Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nun 10 Ocak'tan önce Fransa'ya dönmesi gündemde.
Fransız senatosu 10 Ocak 22 Şubat tarihleri arasında açık olacak.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu
isim değişikliğine gidilirse devletin adının, “Kuzey Kıbrıs Türk Devleti“ veya “Kıbrıs Türk Devleti” olabileceğini söyledi.

 3 Ocak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 12 Eylül darbesine ilişkin soruşturmasının tamamlandığı ve hazırlanan iddianamenin 12. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiği açıklandı. İddianamede Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.

Rus Russia Today televizyonu, bir zamanlar Ankara'nın en yakın müttefiki olan İsrail'i, Türkiye'nin iki yıl içinde uzaya göndermeyi planladığı Göktürk uydusu kabusunun sardığını öne sürdü.

4 Ocak

Cezayir asıllı Fransız işadamı Raşid Nekkaz, Fransa'daki "soykırımı inkar yasası"nın yürürlüğe girmesi halinde hüküm giyecek kişilerin cezalarının ödenmesi için 1 milyon euroluk fon oluşturdu.

5 Ocak

İnternet Andıcı Soruşturması kapsamında 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrılan Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Cihan Kansız'a, yaklaşık 7 saat ‘şüpheli' sıfatıyla ifade verdi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez eski bir genelkurmay başkanı olarak sivil bir savcının makamında ifade veren Başbuğ, "Terör örgütü yöneticisi olmak ve darbeye teşebbüs" suçlarını işlediği iddiasıyla tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Avrupa Birliği üye devletleri, İran'dan ham petrol ithalatını yasaklama kararı üzerinde prensipte anlaşmaya vardı.

6 Ocak

 Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ikinci büyük petrol üreticisi İran, en fazla Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya ve İtalya'ya petrol ihraç ediyor.İran petrolünün önemli alıcıları arasında Türkiye, Güney Afrika ve Sri Lanka'da bulunuyor.


7 Ocak

Turkcell, Wall Street para, pazar ve yatırım uzmanlarının görüşü alınarak oluşturulan ve Forbes.com'da yayınlanan “En İyi 10 Hisse” listesinde yer aldı.

8 Ocak

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın dün gece bildirdiğine göre, bir Rus donanması Suriye'nin Tartus deniz üssüne yanaştı.

9 Ocak
 
İsviçre Merkez Bankası (SNB) Başkanı Philipp Hildebrand, görevinden istifa etti.

Fransız hükümetinin, geçtiğimiz ay Ulusal Meclis'te kabul edilen "soykırımı inkar yasası"nı 23 Ocak'ta Senato gündemine getireceği bildirildi.

12 Ocak

Avrupa Merkez Bankası (ECB), gösterge faiz oranını yüzde 1'de bıraktı.

13 Ocak

TÜSİAD Başkanı Boyner, “Türkiye'nin 2023'te 10 büyük ekonomi arasına girme hedefleri ile ilgili konuştu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Fransa'nın notunu düşürdü.

14 Ocak

Uluslararası reyting kuruluşu S&P, Euro Bölgesi'nin 9 ülkesinin notunu düşürdü. Fransa, Avusturya, İtalya ve İspanya'nın kredi notu birer puan düşerken, Portekiz ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde 2 puan indirim oldu. Notu ‘AAA'dan ‘AA+'ya düşen Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, hemen ekonomi kurmaylarını topladı, Ekonomi Bakanı Francois Baroin, “Yeni kemer sıkma programına gitmeyeceğiz” dedi.

İtalya'da 4 bin 200 kişiyi taşıyan bir cruise gemisinin karaya oturması sonucunda resmi açıklamalara göre üç kişi hayatını kaybetti. Gemideki dokuz Türk vatandaşının sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Yolcular kaza anını, Titanik faciasına benzetti.

Kıbrıs davasının en önemli ismi, KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Mayıs ayında geçirdiği beyin kanamasının ardından sürdürdüğü inişli çıkışlı yaşam mücadelesini dün akşam saat 22.00'de kaybetti.

15 Ocak

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, hükümet karşıtı gösterilerin başladığı günden bu yana işlenen tüm suçlar için genel af ilan etti.

Suriye devlet televizyonu tarafından duyurulan genel affın "15 Mart 2011 tarihinden, kararın onaylandığı tarih olan 15 Ocak 2012'ye kadar, yaşanan olaylarda işlenmiş suçları kapsadığı" belirtildi.

Rusya'nın büyük hayal kırıklığına dönüşen Mars keşif görevini yürütecek Phobos-Grunt uzay aracı, her an Dünya'ya düşebilir.

İtalya'nın Toskana Bölgesi'nde yer alan Giglio Adası'nın yakınlarında karaya oturarak kaza yapan “Costa Concordia” isimli geminin
enkazından 1 kişi daha kurtarılırken, iki kişinin de cesedi çıkarıldı. Gemiden sağ kurtarılan gemiden çıkarılan Türklerden 5'i bu akşam yurda dönüyor.

Kıbrıs davasının kahramanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve 1'inci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için KKTC'de 1 hafta, Türkiye ve tüm dış temsilciliklerinde ise naaşının toprağa verileceği salı akşamına kadar ulusal yas ilan edildi. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, devlet töreninin yarın sabah Denktaş'ın hayata veda ettiği Yakın Doğu Üniversitesi'nde başlayacağını belirterek, 2 gün süreceğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder